Ce este psihoterapia? Andreea Petrea

Imi place sa spun ca psihoterapia este stiinta care se imbina cu arta, iar psihoterapeutii sunt cei care construiesc abordari curative flexibile capabile sa intalneasca unicitatea problemelor clientilor lor.

Indiferent de formarea de baza a terapeutului, cadrul general al psihoterapiilor este  crearea relatiei terapeutice . Terapeutul dedica intreaga atentie clientului, oferindu-i posibilitatea acestuia sa-si exprime sentimentele, emotiile, nevoile, ideile, fanteziile, problemele intr-un cadru intim, securizat, lipsit de prejudecati.

Scopurile psihoterapiei:

Psihoterapia isi propune sa-l faca pe om mai liber!

Ea conduce la o existent autentica si entuziasta, controlul situandu-se astfel in interiorul pacientului si nu in afara acestuia.

Obtinerea unei imagini de sine autentice duce la clarificarea identitatii personale si la armonizarea relatiilor interpersonale.

Rezolvarea crizelor existentiale si constientizarea consecintelor propriilor actiuni.

Prin psihoterapie omul isi dezvolta spontaneitatea si creativitatea.

Eliminarea discomfortului datorat impasului existential, clientul maturizandu-si personalitatea.

Ce nu este psihoterapia

Psihoterapia nu inseamna a da sfaturi. Persoanele care ajung sa vorbeasca cu un psihoterapeut, de cele mai multe ori, au discutat inainte problema cu diversi  prieteni, rude care, fara doar si poate, au oferit sfaturi si se pare ca acestea n-au avut succes. De ce? Pentru ca rezolvarea problemelor consta in a te descoperi pe tine, a-ti cunoaste prioritatile si nevoile. Terapeutul ghideaza clientul in procesul sau de recunoastere, provocandu-l la diverse experiente, usurandu-i “insight-ul”. Insight-ul este resimtit ca o iluminare, ca o clarificare, clientul intelegand propriile comportamente, ganduri si emotii.

Cat dureaza o sedinta?

O sedinta de psihoterapie dureaza, in general, 50 de minute pentru psihoterapie individuala, iar pentru psihoterapia de cuplu/de familie 80 de minute.

Cat dureaza psihoterapia?

Avand in vedere complexitatea fiintei umane, problemele cu care se confrunta aceasta, resursele de care dispune cat si obiectivele propuse, psihoterapia poate dura de la cateva sedinte pana la cateva luni.

Costurile unei sedinte

Plata sedintelor de terapie este o parte importanta a procesului terapeutic, cat si a relatiei dintre client si terapeut. Aceasta ofera clientului dreptul de a beneficia de interesul, resursele profesionale ale terapeutului si implicarea acestuia pe parcursul sedintelor de terapie.

Drepturi si obligatii, de ambele parti, in psihoterapie

Drepturile si obligatiile psihoterapeutului

Psihoterapeutul are dreptul de a accepta sau refuza un client, de a fi platit pentru serviciile de psihoterapie oferite.

Psihoterapeutul este obligat ca in exercitarea activitatii sale profesionale sa respecte drepturile si demnitatea oricarei persoane, sa dea dovada de integritate si responsabilitate profesionala si sociala, sa respecte standardele de competenta profesionala, standardele de confidentialitate, de inregistrare, prelucrare si pastrare a datelor, de onorarii si taxe, standardele pentru declaratii publice si reclama, standardele de conduita colegiala, precum si cele referitoare la relatiile umane.

Drepturile si obligatiile clientului

Clientul are dreptul de a-i fi respectate drepturile fundamentale umane (demnitate, incredere, autodeterminare, confidentialitate, intimitate). Are dreptul de a fi informat din prima sedinta asupra conditiilor terapiei (frecventa sedintelor, durata lor, tariful si modalitatea de plata a acestora, metodele terapeutice practicate, pregatirea profesionala si acreditarea terapeutului, aspecte legate de confidentialitate, aspecte legate de conduita clientului in timpul sedintelor terapeutice si a terapiei, etc.) si de a incheia terapia oricand doreste. Clientul are obligatia de a respecta toate conditiile prevazute de contractul terapeutic pe care l-a semnat.

Pentru mai multe detalii puteti accesa:  http://www.copsi.ro/COLEGIU/2013transparenta/Codul%20Deontologic%20al%20profesiei%20de%20psiholog%20cu%20drept%20de%20libera%20practica%20-%20varianta%20finala%20CDD.pdf  Codul deontologic al profesiei de psiholog

andreea petrea.jpg

Hipnoza clinica

Hipnoza este o stare modificata de constiinta asemanatoare cu relaxarea sau cu starile meditative specifice unor culturi orientale.

Desi plina de mister, hipnoza face parte din viata cotidiana. Te-ai surprins absorbit de lectura unei carti, ori ai trait intens actiunea unui film astfel incat ai uitat, pentru cateva clipe, ca te aflii in fotoliul tau de acasa? Sau te-ai cufundat in propriile ganduri incat n-ai mai auzit ceea ce interlocutorul tau tocmai ti-a relatat? Toate acestea, cat si alte experiente, se apropie de fenomenul de reverie si hipnoza.

Ai cautat rezolvarea unei probleme, in mod repetat, insa te-ai simtit blocat si ai renuntat?  Ai observat ca dupa o vreme, solutia problemei a aparut in mintea ta mirandu-te cum de n-ai vazut-o pana atunci? Ei bine, desi cautarea constienta incetase, cautarea inconstienta a continuat. Acelasi lucru se intampla si in timpul transei hipnotice, cautarea inconstienta si creativa a solutiilor este activata.

Hipnoza clinica este o metoda psihoterapeutica cu ajutorul careia se pot rezolva probleme sau tulburari diverse in fata carora abordarea logica ramane neputincioasa. Ea elibereaza persoana de stereotipurile logice care-l limiteaza, cautarea solutiilor fiind mai flexibila, facilitand accesul la intelepciunea profunda.

Ce nu este hipnoza?

Hipnoza nu e o stare de somn – in hipnoza traim o stare de relaxare insa suntem constienti tot timpul;

Hipnoza nu e o stare din care nu mai poti iesi – poti iesi din transa oricand doresti;

Hipnoza nu creeaza dependenta – ea este o tehnica utilizata benevol;

Hipnoza nu e o stare de inconstienta – terapeutul nu are puteri „magice” asupra clientului, orice hipnoza fiind o forma de autohipnoza, rolul psihoterapeutului fiind acela de a ghida persoana respectiva spre atingerea obiectivului dorit;

Mituri despre hipnoza

In hipnoza poti spune secrete involuntar – daca inconstientul tau e pregatit sa foloseasca anumite informatii in folosul tau, le poti spune la sugestia psihoterapeutului, insa daca nu doresti nimic nu te poate opri;

Daca auzi hipnotizatorul nu esti hipnotizat – de aici si ideea ca hipnoza este o stare de somn; cu cat esti mai concentrat pe sugestiile hipnotizatorului, cu atat esti mai putin constient de exterior, deci focalizarea atentiei este asupra propriilor trairi;

Hipnoza este o forma de tratament benefica prin ea insasi – ea este o tehnica terapeutica cu valoare in contextul general al sedintelor de psihoterapie;

 

Cine poate fi hipnotizat?

Orice persoana poate fi hipnotizabila, insa gradul de hipnotizabilitate difera de la un individ la altul. Cel mai important lucru este dorinta clientului de a trai o stare de transa, ca modalitate de atingere a obiectivelor terapeutice.

“Trecerea unui om de la pozitia de victima la perceperea concreta a felului in care isi creaza singur destinul este REVOLUTIA cea mai profunda care se poate petrece in viata sa.” G. Corneau