Cand slabiciunea noastra devine un atu pentru celalalt


„A fost odată ca niciodată un han numit STEAUA ARGINTIE. Hangiul făcea tot ce îi stătea în puteri pentru a atrage clienţi, având grijă să le asigure acestora un confort cât mai deplin, servicii cordiale şi preţuri rezonabile. Din păcate, nu prea avea succes. În disperare de cauză, el a consultat un înţelept.
După ce a ascultat în tăcere plângerea hangiului, înţeleptul i-a spus:
– Este cât se poate de simplu: tot ce trebuie să faci este să schimbi numele hanului.
– Imposibil, i-a răspuns hangiul. Este cunoscut de generaţii drept STEAUA ARGINTIE şi nu cred că există om în toată ţara care să nu fi auzit de el.
– Ascultă sfatul meu, i-a spus înţeleptul pe un ton ferm. Schimbă-i numele în LA CELE CINCI CLOPOTE şi atârnă în faţa hanului şase clopote.
– Şase clopote? Dar este absurd! La ce mi-ar folosi acest lucru?
– Încearcă şi vei vedea, i-a răspuns înţeleptul cu un zâmbet pe faţă.
Fără să mai stea pe gânduri, hangiul a făcut cum i s-a spus. Încă de a doua zi, hanul lui s-a umplut de călători. Practic, fiecare om care trecea prin faţa lui intra înăuntru ca să îi atragă hangiului atenţia că a atârnat din greşeală un clopot în plus, fiind convins că nimeni altcineva până la el nu a observat acest lucru. Odată intraţi, oamenii erau impresionaţi de cordialitatea hangiului şi de serviciile impecabile, aşa că rămâneau până a doua zi, ca să se odihnească.
În acest fel, hangiul nostru a reuşit să se îmbogăţească, împlinindu-şi astfel visul pe care îl nutri se atâta vreme.”

weakness

De puţine lucruri se bucură mai mult egoul aşa cum se bucură de corectarea greşelilor altor oameni.

(A. de Mello)

Lasă un comentariu